Introductie
Stel je voor: een telecomprovider die een applicatie wil ontwikkelen die bedoeld is om heel België van dienst te zijn. Eén app waar de klant alles kan doen. Alles? Ja, alles! Dat is wat Proximus wil bereiken met de Proximus+ superapp. En het meest intrigerende deel: Proximus heeft besloten om dit te ontwikkelen met behulp van het Mendix low-code platform!
Ik ben een van de gelukkigen geweest die heeft meegewerkt aan dit project, niet in de rol van ontwikkelaar, noch als tester, noch als business analist. Ik was betrokken bij dit project als een M-vormige Mendix-specialist.
In dit artikel deel ik hoe ik als M-shaped Mendix-specialist bij Proximus heb geleerd over de waarde van multidisciplinair denken en handelen. En ook waarom ik sterk geloof dat deze aanpak cruciaal is voor het succes van low-code projecten, zoals de Proximus+ superapp. Lees meer over M-shaped Mendix-specialisten in ons vorige verhaal. vorige verhaal.
Mijn rol bij Proximus
Mijn rol als M-shaped Mendix-specialist in het Mendix-project voor de Proximus+ superapp bracht uitdagingen met zich mee die niet alleen mijn vaardigheden als business analist op de proef stelden, maar ook mijn technische expertise als Mendix-ontwikkelaar.
Een belangrijke uitdaging in de eerste maanden was het begrijpen van de complexe technische backend. Door mijn gebrek aan ervaring met native applicaties, de complexe microservices-architectuur en het gebruik van aangepaste code, voelde het werken aan user stories als het navigeren door een doolhof. Vervolgens werd het testen van deze user stories verder gecompliceerd door de aard van de native app (alleen mobiel) en de complexiteit van de microservices-architectuur. Voor elke functionaliteit (mobiliteit, buurt, thuis, telecom, enz.) werd een zelfstandige backend Mendix-app gecreëerd, die elk geïntegreerd was via REST-oproepen en UI-modules met de 'hoofd' frontend-klantenapplicatie. Het doel was ervoor te zorgen dat de klant alles kon doen via de Proximus+ app.
Echter, de verworven kennis en ervaring met de backend bleken buitengewoon waardevol te zijn bij het verbeteren van mijn effectiviteit in mijn taken als business analist, die steeds meer aandacht kregen in het project. Als gevolg van de ervaringen die ik in de eerste paar maanden had opgedaan, kon ik veel betere analyses uitvoeren (zowel qua proces als technologie) en proactief waardevolle voorstellen doen ter verbetering van de kwaliteit. Ik deed technische voorstellen, inclusief suggesties op basis van AQM en mijn eigen bevindingen. Wat betreft procesverbetering stelde ik nauwere samenwerking voor met de andere businessanalist in het team en het plannen van gerichte tijd.
Een ander aspect van mijn rol was het coördineren van complexe analyses en integraties. Bijvoorbeeld, ik moest een integratie faciliteren om verbruiks- en geproduceerde energiegegevens op te halen voor de gebruiker van de app. Dit vereiste nauwe samenwerking met verschillende stakeholders, waaronder de externe partij die de API leverde, onze UX-specialisten, ontwikkelaars, vertalers voor meertalige interfaces, en de beveiligingsafdeling van Proximus. Mijn vaardigheden in communicatie, overtuigingskracht en requirements engineering waren essentieel in dit proces. Het in kaart brengen van de technische impact vereiste niet alleen begrip van het proces, maar ook diepgaande kennis van Mendix om volledig te begrijpen hoe de integratie uiteindelijk moest worden opgebouwd.
Het in kaart brengen van de technische impact vereiste niet alleen begrip van het proces, maar ook diepgaande kennis van Mendix om volledig te begrijpen hoe de integratie uiteindelijk moest worden opgebouwd.
De toegevoegde waarde van de M-shaped aanpak
De bovenstaande uitdaging was een perfect voorbeeld van de veelzijdigheid die vereist is in een M-shaped aanpak.
Met behulp van mijn expertise in Mendix kon ik een proof of concept ontwikkelen om integraties te valideren en systeemtests uit te voeren voordat de ontwikkeling zelfs maar begon.
Dankzij mijn ervaring in testen kon ik acceptatiecriteria eenvoudig vertalen naar testscenario's, waardoor de tester werd voorbereid om zijn werk uit te voeren. Dit bleek bijzonder waardevol te zijn, aangezien de testers zelf specifieke kennis van Mendix ontbrak.
Met mijn ervaring en kennis van businessanalyse en requirements engineering kon ik effectief communiceren met zowel de zakelijke kant als met IT om te zorgen voor een grondige analyse.
Met deze brede kennis, verliep de communicatie met externe partijen soepeler, was technische analyse geen noodzaak meer voor tussenkomst van ontwikkelaars en werden testers eerder in het proces geïntegreerd. De M-shaped aanpak verbeterde merkbaar de efficiëntie en effectiviteit.
Tijdens de laatste sprinten in aanloop naar de lancering lag de focus volledig op het oplossen van bugs, wat resulteerde in minder prioriteit voor het oppakken van het analyseren van nieuwe user stories. Als M-shaped Mendix-specialist kon ik ontwikkelaars ondersteunen door zelf bugs aan te pakken, peer reviews uit te voeren en bij te dragen aan testinspanningen. Door mijn multidisciplinaire aard kon ik me aanpassen en ingezet worden op gebieden waar op dat moment de hoogste prioriteit lag. Dit benadrukte het potentieel van een volledig multidisciplinaire aanpak en versterkte mijn overtuiging dat dit de toekomst is waar we naar moeten streven.
Door mijn multidisciplinaire aard kon ik me aanpassen en ingezet worden op gebieden waar op dat moment de hoogste prioriteit lag. Dit benadrukte het potentieel van een volledig multidisciplinaire aanpak en versterkte mijn overtuiging dat dit de toekomst is waar we naar moeten streven.
Naast het omarmen van een multidisciplinaire aanpak, ligt de kracht van een M-shaped specialist in het hebben van diepgaande kennis van het platform waarop ze analyseren, ontwikkelen, testen, prioriteren en beheren. Een bekwame businessanalist zal nog steeds achterblijven bij een 'gemiddelde' die bekend is met het specifieke platform dat wordt gebruikt. Hetzelfde geldt voor testers, beheerders en producteigenaren. Het begrijpen van wat werkt voor, in dit geval, Mendix-projecten en wat Mendix standaard biedt, verbetert aanzienlijk de efficiëntie van de M-shaped specialist. De term 'specialist' benadrukt de expertise in het platform, wat de ware specialisatie is van een M-shaped professional. Dit is wat de M-shaped aanpak zo krachtig maakt.
Reflectie
Als M-shepd Mendix-specialist bij Proximus heb ik een dieper inzicht gekregen in het belang van multidisciplinair werk en de waarde van een M-shaped aanpak in low-code projecten zoals het Mendix-project voor de Proximus+ superapp. Tijdens dit project streefde het management ernaar om teams te laten overgaan naar T-vormige structuren, waarbij leden uitblinken in één discipline en basiskennis hebben van andere disciplines. Mijn ervaring heeft echter aangetoond dat een stap verder gaan richting een M-shaped aanpak nog grotere voordelen biedt.
Voor mij persoonlijk bood dit project een kans tot groei. Mijn focus lag voornamelijk op business analyse en Mendix-ontwikkeling, en ik heb mijn vaardigheden op beide gebieden aanzienlijk verbeterd. Ik heb waardevolle ervaring opgedaan met native applicaties en het werken binnen een complexe microservices-architectuur. Daarnaast ben ik beter geworden in het vertalen van technische oplossingen naar begrijpelijke taal voor belanghebbenden en in het coördineren met diverse teams en disciplines.
Mijn tijd bij Proximus heeft me geleerd hoe belangrijk het is om niet alleen diepgaande kennis te hebben op één terrein, maar ook in staat te zijn om breed te denken en te opereren, terwijl je tegelijkertijd expertise behoudt in het platform. Een hoogtepunt van dit project was mijn betrokkenheid bij het integreren van de energiegegevens-API van een externe partij. Dit was een cruciaal moment waarop mijn M-vormige aanpak een duidelijk verschil maakte in de efficiëntie en effectiviteit van het project.
Ik ben ervan overtuigd dat M-shaped specialisten steeds belangrijker zullen worden in de snel veranderende wereld van low-code. Ik hoop de mensen om me heen te inspireren om multidisciplinair te worden en hun expertise te blijven uitbreiden zonder het specialisme op het platform uit het oog te verliezen. Dit is niet alleen waardevol voor individuen, maar maakt ook beter advies aan klanten mogelijk en biedt een meer holistische benadering van complexe uitdagingen.
M-shaped teams.Dat is mijn toekomstvisie.Dat is mijn 'Anamata'.
Start je onboarding bij Anamata
Anamata is altijd op zoek naar nieuwe collega's die aan boord vwillen stappen. Als je een M-shaped Mendix-specialist wilt worden of als je je kennis wilt verbreden naar andere disciplines, neem dan contact met ons op zodat we je kunnen helpen bij je reis.
Wellicht ben je ook geïnteresseerd in het ontwikkelen van andere gebieden? In dat geval biedt Anamata de mogelijkheid om meer te leren over Pega, business consultancy en testen. Laten we vandaag een bakkie doen, zodat we kunnen praten over morgen. Misschien resulteert dit in een geweldige reis voor ons allebei.